Decoration Decoration
  Пресвятая Богородице, спаси нас  
     

Запитайте

1 з 3  > >>

Автор: Михайло

Запитання:
На іконостасі в Кафедральному Соборі на честь ікони Божої Матері «Неопалима купина», в ряду пророків, поряд з царем Давидом зображений жіночий образ. Дайте відповідь, отче, хто зображений там?

Відповідь:

Добрий день, Михайло!

На іконостасі в Кафедральному Соборі ікони Божої Матері «Неопалима купина», в ряду пророків, поряд з царем Давидом зображений цар Соломон.

 

Автор: Михайло

Запитання:
Слава Богу! Я хотів дізнатись, як церква відноситься до татуювань? Дозволяє, чи категорично забороняє, чи дозволяє але з деякими обмеженнями.

Відповідь:

Навіки Богу слава!

Однозначно - категорично забороняє!

Автор: Олена

Запитання:
Я розлучнна з свої чоловіком. Але ми живемо разом як подружжя.Скажіть чи порушуємо ми сьому заповідь Божу.

Відповідь:
Ваше запитання потребує багато уточнень (після розлучення: чи має чоловік іншу сім'ю, аналогічно і ви, чи вінчались ви у Православній церкві і т.д.), а тому для правильної відповіді зверніться до священика в прямій розмові.

Автор: Влодимир

Запитання:
Чи можна носити іконки з ланцюжком на шиї і що ще можна носити з хрестиком і іконкою?

Відповідь:

"Хрестик - це дзвоник на шиї вівці, щоб Пастир міг швидше почути її, коли вона у біді".

Ніяка ікона не може замінити хрестик. Можна разом носити і іконку, але це не зовсім зручно і не обов'язково. Хрестик знімати не можна ні в якому разі.

Не надівають хрест на ті частини тіла, де йому не місце. Це блюзнірство.
Ніяких сережок і колечок з цим символом бути не повинно. Також не варто надівати його поверх одягу і виставляти напоказ. Хрест має бути або натільний, або використовуватися з релігійними цілями, тобто для поклоніння Тому, Хто на нім зображений.

Знаки зодіаку, обереги, амулети - свідчення про прихильність різним суєвір'ям, тому носити їх не можна взагалі. "Що загального у світла з пітьмою? Яка згода між Христом і веліаром? Чи яка співучасть вірного з невірним? Яка спільність храму Божого з ідолами? Бо ви храм Бога живого, як сказав Бог: вселюсь в них і ходитиму в них; і буду їх Богом, і вони будуть Моїм народом" (2 Кор.6:14-16).

Автор: Валентина

Запитання:
Доброго здоров'я Вам, отче! Скажіть, будь-ласка, чи можна займатися рукоділлям (вишивати, в'язати, плести з бісеру) у неділю та в святкові дні? Дякую за відповідь та пробачте моє невігластво.

Відповідь:

Що робити людині цілий день, якщо їй не вдається ідеально розпланувати свій час? Сходив до храму на літургію, причастився, поїв. До вечора ще кілька годин. І ввечері до відходу до сну кілька годин. А справ милосердя на сьогодні не виявилося. Що робити? Пиляти і майструвати щось – гріх. Готувати і прибирати – гріх. Тільки горілку пити чи телевізор дивитися? Так зазвичай і буває. Гріх, коли хтось нехтує церковним святом і пропускає Божественну службу заради ліні, користі або ще чого-небудь подібного. Погано, коли людина може провести неділю або свято з родиною, з дітьми, але нехтує цим. Однак і в такому випадку праця сама по собі, хоч і в святковий день, не гірше за порожньо проводений час і вже, звичайно, краще за гріховне вбивання часу пияцтвом, розпустою, азартними іграми тощо. «Субота для людини, а не людина для суботи» (Мк. 2: 27), – сказав Господь. Тому ми повинні дякувати Богові за даровані нам свята, намагатися присвячувати такі дні молитві, відвідування храму Божого і добрим справам. Але все має відбуватися з міркуванням, в дусі любові до Бога і ближніх.

Думаю, наші предки були доволі мудрими, а отже не родили б дурних заборон. Навіть, якщо не дивитися на заборону шити у свята з точки зору віри, вона не втрачає свого практичного значення: жінка має займатися рукоділлям не кожний день, бо треба ж і очам відпочивати.

Автор: Наталия

Запитання:
Слава Богу,хотіла запитати,скажіть будь ласка,а де можна знайти церковні пісні,чи тексти пісень,і дуже хотілось би щоб і у Вас на сайті були пісні,дуже подобаються а от слів незнаю,дуже вдячна за увагу!

Відповідь:

Навіки Богу слава!

Знайти церковні пісні,тексти пісень можна на нашому сайті в розділі Бібліотека (Незнайоме православ'я, Православний сайт духовних піснеспівів), а також на багатьох православних сайтах в інеті.

Автор: Ірина

Запитання:
Що робити коли помічаєш, що віра зникає(або її і не було). Думаєш що це звичка і нічого більшого? Бачиш що священослужителі не вірні Богу у малому і розумієш, що підтримки в житті немає.

Відповідь:

Багато хто проходить через таку спокусу. Але ні в якому разі не потрібно впадати у відчай. Допомагає читання Слова Божого, творінь Святих Отців і подвижників благочестя. Церковна та домашня молитва, участь в богослужбовому житті Церкви (Сповідь, Причасття).

Жить-не тужить. Изречения Амвросия Оптинского.

Жить -не тужить, никого не осуждать, никому не досаждать, и всем мое почтение.

Не люби слушать о недостатках других, тогда у тебя будет меньше своих.

Возмогай о Господе и в державе крепости Его! Да возрадуется душа твоя о Господе, облече бо нас в ризу спасения и одеждою веселия одея нас; и глаголет к нам через Апостола: всегда радуйтеся, о всем благодарите, сия бо есть воля Божия.

Автор: Олена

Запитання:
Скажіть батюшка, як відрізнити храм московського патріахату від київського?

Відповідь:

Саме простіше запитати в прихожан данного храму. Або зазделегіть поцікавитися у ваших знайомих (напевто хтось з них ходить до храму).

Автор: Евстафий Сокур

Запитання:
Благословите! Скажите пожалуйста,можно ли сжигать старые церковные книги(Библия,Закон Божий,Молитвословы и.т.д.)молитвословы у меня есть которые еще при патриархе Пимене и Филарете Галицком издавались на украинском,Библия и еще некоторие книги от Иегов,детская Библия,книга"исцеляющие молитвы"автор М.Е.Зайцева.Можно ли сжигать церковные книги как календари молитвословы иконы если они не нужные и только лиш лежат где-попало.И что делать когда покупал я масло или аромат в Церкви то остались бутылочки и стеклянные и пластмасовые?

Відповідь:

Щодо різних священних предметів, що вийшли із вживання унаслідок «старості», як то: ікони, книги, газети, календарі з іконами то їх, вважаю, все ж таки треба спалювати. Тим більше єретичну і «схожу» літературу.

Що стосується пляшок, бутилочок, олії з лампад і т.п. Етикетки з іконами, хрестами відшкрябуємо, спалюємо. Попіл закопати або викинути в сміття (це торкається і бутилочок). Приміром, освяченою водою ми кропимо скрізь і на землю теж, але нікому не спадає на думку після цього знімати шар землі і спалювати її.

Якщо людина мала у своєму користуванні святиню, вона за неї САМА і відповідає. Тому, як і де її спалити чи утилізувати нехай вирішує сама.

Автор: Ярослав

Запитання:
Як Церква ставиться до соціального страхування майна і т.д.?

Відповідь:

Так само, як і до інших сторін життя людини в суспільстві: тут немає ні гріха, ні чесноти (в самому предметі), але від того, з яким наміром робиться дана дія, залежить її моральна оцінка.

Витяг із  Статуту УПЦ.

РОЗДІЛ ХІII
ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

Пункт 3. Українська Православна Церква користується державним фондом соціального страхування і державним та недержавними пенсійними фондами, а також може мати власний пенсійний фонд і фонд соціального страхування.

Автор: Сергей

Запитання:
Що робити якщо знаєш що людина перебуває під впливом секти Ольги Асуляк?Як цій людині допомогти?

Відповідь:

Попробуйте знайти відповіді на Ваші запитання в нижче наведених лінках.

«Школа духовного подвижничества» Ольги Асауляк.

Що робити якщо ваш близький попав у секту.

Автор: Василь

Запитання:
Що робити якщо я був хреснм батьком, а дитину за бажанням батьків охрестили у храмі УПЦ КП?

Відповідь:

Іноді приходиться вибирати бути вірному Богові чи своїм друзям. По своєму малодушию, на жаль, ми зраджуємо нашому Господу. Але совість, голос Божий у нас, не залишає нас загинути, а прагне примирити нас з Богом.

Якщо ви стали свідком наруги над Таїнством Хрещення, тим більше самі приймали в цьому участь, безумовно, щоб повернутися в лоно канонічної Матері Церкви принесіть Богу покаяння, сказавши цей гріх на сповіді. А, також, будьте мужні, повідомте батьків дитини, яку "хрестили" в розколі про їх та ваш гріх, з метою подальшого виправлення данної ситуації. Батькам треба розкаятися в содіяному. Дитину, для її спасіння конче необхідно хрестити у Святій, Соборній, Апостольській Церкві яка перебуває у молитовному та Євхаристичному єднанні зі світовим Православ'ям, на відміну від Філаретівського розколу - УПЦ КП. Очолює так звану УПЦ КП анафематствованний Церквою розкольник Ф. Денисенко, що відвів "на страну далече" декілька десятків тисяч душ. За словами одного з древніх учителів Церкви, гріх розколу не може бути омитий навіть мученицькою кров'ю. Чи може в такому співтоваристві діяти благодать і здійснюватися таїнства? Звичайно, ні. Тим більше втрачає цю благодать той, хто навмисно покидає Христа і Його Церкву. Така людина дійсно є розкольником і відступником від Істини. Але найстрашніше те, що він позбавляє себе всякої надії на спасіння. Моліться за ваших друзів і постарайтеся докласти усі зусилля для того, щоб повернутися вам і їм в Отчий Дім.

Автор: Алына

Запитання:
Скажіть будь-ласк,я почала вишивати ікону без благословіння батюшки, а просто помолилася(чи цього ні в якім разі не можна робити). В моєї бабусі день народження 17 cічня, і я хотіла її подарувати, а в мене почалися "місячні", чи можни вишивати далі чи краще зачекати

Відповідь:
Якщо не брали благословіння у священника - то візміть.

Вишивайте з Богом! Без всяких забобонів! Головне вишивати з світлими, чистими думками!

Автор: Аліна

Запитання:
Чи обовязково брати благословення в священика перед початком вишивання ікони, чи можна просто помолитися.

Відповідь:
Благословіння на вишивання ікон у священика можна взяти тільки один раз, а потім перед кожним наступним разом просто помоліться.

Автор: Василь

Запитання:
Слава Богу! На скільки я знаю, чин обручення і таїнство вінчання можуть здійснюватися окремо. Скажіть, будь ласка, що в такому випадку для молодих значить чин обручення і чи можу я обручитися з майбутньою дружиною і до вінчання жити разом(звичайно-ж целомудрено). Спаси Вас Бог.

Відповідь:

Навіки Богу слава!

Заручення накладає певну відповідальність на людей. Наприклад, якщо церковні заручини (заручення) розірвано, то це може стати перешкодою, якщо чоловік захоче коли-небудь стати священнослужителем. Тому треба бути впевненими у своїх почуттях один до одного. Тому зазвичай обручаються прямо перед вінчанням. У будь-якому випадку заручення не дає права на плотські відносини до вінчання.

Щодо життя разом, після чину обручення, порадьтеся з духовником.

Автор: Анна

Запитання:
Слава Богу! Чи можуть через прививку ввести мiкрочiп? Я живу за кордоном, у школi в мене вимагають зробити прививку(манту). Чи можу я ii робити?

Відповідь:

Навіки Богу слава!

Прививки, взагалі, це не тема Православної Церкви. Церква займається душепіклуванням: спасінням людей у вічності. Їй достатньо тих питань, де є принципові розбіжності сучасної медицини з вченням Церкви: екстракорпоральне запліднення і гормональна контрацепція, яка має абортивний характер, власне аборти, евтаназія. Проблема ж вакцин в повному розумінні цього слова не релігійна, неетична, оскільки ми не можемо сказати, що після прийняття вакцин людина не потрапить у Царство Небесне. Але як громадяни, небайдужі до долі своєї земної Вітчизни, багато священнослужителів теж стурбовані цією проблемою.

Робити чи ні прививку, вирішувати Вашим батькам, або Вам. Можете проглянути в інтернеті бесіду зі священиком на тему прививань - ПРИВИВКИ: «ЗА» І «ПРОТИ».

Щодо мікрочіпів, думаю Ви хочете розглянути це питання в есхатологічному плані, без Вашого погодження печатку антихриста поставити, вживити, привити і т.д. не зможуть. За думкою деяких отців церкви потрібно буде від людини свідомо зректися Христа, для того, щоб у "царстві сина погибелі" можна було б щось продати чи купити. І на "печатці" буде написано "Сам прийшов - через те ти мій". Поки ж не об'явився апокаліптичний антихрист і не назвав себе Христом - рано говорити про його "печатки" - мікрочіпи та їх вживлення у людський організм.

Автор: Руслана

Запитання:
Слава Богу!!!Справа в тому, що мене звати Руслана а хрестили з іншим православним імям,але ні мама ,ні хрещені батьки не памятають,з яким..це було давно...за здоровя я так і пишу руслана і ходила до сповіді, мені батюшка сказав ,що в мене має бути православне імя,але я незнаю його .....як мені дізнатись з яким імям мене хрестили......... дякую...

Відповідь:

Якщо Ви не знаєте свого імені, даного при хрещенні, то Вам треба звернутися в храм до священика. Священик прочитає молитву на "нарєченіє імені"  і назве Вас ім'ям святої Православної церкви, за Вашим бажанням, яка буде Вашою небесною покровителькою і заступницею перед Богом.

Дійсно, є ряд імен, як чоловічих, так і жіночих, які не мають аналогів в православних святцях. Це означає, що за всю історію християнства просто не було жодного святого, який би носив ім'я, наприклад,Станіслав або Евеліна. Священики у такому разі зазвичай керуються негласним правилом: вибирається християнське ім'я, співзвучне тому, яке людина носить від народження. Наприклад, чоловіка з ім'ям Руслан зазвичай нарікають на честь святого Романа, Арину - на честь мучениці Ірини, Руслану - Оксаною(муч.,або преп.Ксенія) і так далі.

Автор: Генадій

Запитання:
Слава Богу! Як Ви відноситесь до леонтіївців!

Відповідь:

Автор: Ірина

Запитання:
Слава Богу! В мене таке запитання, чи дозволяється церквою такий обряд як "розвінчання"? І як він проходить?

Відповідь:
Обряду розвінчання в Православній церкві не має. Щоб розірвати церковний шлюб, необхідно письмово звернутися до священика вашого приходу. У проханні викласти суть проблеми, і пред'явити копію про цивільне розірвання шлюбу. Далі єпископом вашої єпархії, після розгляду справи, видається письмовий дозвіл на повторний шлюб.

Автор: Василина

Запитання:
чи можна вишивати ікону коли є місячні

Відповідь:

Вишивайте з Богом! Без всяких забобонів! Головне вишивати з світлими, чистими думками!


Автор
Запитання
Decoration
Decoration